Noen av våre kunder som har fått donorhår og et nytt liv!

I vår frisørsalong i Førresfjorden kan kreftpasienter og andre trengende designe og komponere sine egne parykker

Silje (39) Det er virkelig befriende!

I dag har jeg det mest fantastiske håret jeg kan drømme om, det føles helt naturlig. Det danser som jeg pleier å si!

Les hele saken og se videoen her

 

– I dag har jeg det mest fantastiske håret jeg kan drømme om, det føles helt naturlig. Det danser som jeg pleier å si!

Silje fikk alopecia allerede da hun var fire år. I trettenårsalderen økte håravfallet og Silje kom til Apollo Hårsenter i Haugesund og fikk erstatningshår for første gang. Det var ikke lett for en trettenåring å være i en slik situasjon.

-Det er 26 år siden jeg kom til Elin for første gang og vi har prøvd ut flere ulike løsninger. Det har heldigvis skjedd en enorm utvikling i løpet av disse årene. I dag har jeg det mest fantastiske håret jeg kan drømme om, det føles helt naturlig. Det danser som jeg pleier å si. Det er virkelig befriende!

Håper flere vil donere norsk hår
Det flotte erstatningshåret til Silje er laget av hår som er donert her i Norge. Norsk donorhår går ikke gjennom noe kjemisk behandling og beholder sine originale kvaliteter og skjellag. Dette gjør det like mykt og bevegelig på Siljes hode som det engang var på hodet til den som donerte det.

– Jeg får så mange komplimenter for håret, og det er ingen som ser at det ikke er mitt naturlige hår. Det beveger seg sammen med meg. Donorhår har forandret livet mitt og gjort det mye enklere. Jeg håper mange flere ønsker å donere håret sitt sånn at flere av oss som ikke har eget hår kan få en bedre hverdag.

Hilde fikk håret til bestevenninnen

Det Signe har gjort for meg, er fantastisk!
Det var rørende å se Signe med kort hår for min skyld, sier Hilde Bauge Ferkingstad (18).

 

Det lange, brune håret flommer nedover ryggen til Hilde fra Haugesund. 18-åringen stryker håret bort fra ansiktet og legger det pent til rette over skuldrene. For noen måneder siden hang det samme håret på hodet til hennes venninne, Signe Helene Tvetaskog Vesterøy (20). En gammel barndomsdrøm er blitt til virkelighet.

Det startet som en spøk. Jeg sa alltid at Hilde kunne få litt hår av meg, men vi trodde ikke det var mulig. Da jeg så på YouTube at det faktisk var noen som ga bort håret sitt for å lage parykker, bestemte jeg meg for å gjøre alvor av det, sier Signe, som i alle år har hatt langt og tykt hår. Barndomsvenninnen Hilde har derimot ikke et eneste hårstrå på kroppen. Fra hun var 12 år gammel, har hun hatt hårsykdommen alopecia areata. Den har rammet henne så sterkt at hun hverken har øyebryn, vipper eller hår på hodet. Derfor har det alltid vært en drøm å ha hår som Signe Helene. Langt, tykt og blankt hår.

I dag har jeg det ganske godt med meg selv. Jeg kan prate åpent om at jeg bruker parykk, og det hender ofte at jeg dropper parykken. Det er faktisk det første jeg tar av meg når jeg kommer hjem. Og selv om jeg ikke har øyebryn eller vipper, er det ikke hver dag jeg orker å sminke meg før jeg går på skolen. Jeg vil heller sove litt lenger om morgenen, ler hun.

Tiril (13) fikk hår fra ukjent norsk kvinne

Frisør i Haugesund får hår fra hele Norge for å lage parykker til kreftsyke og folk med hårtap.

Helt siden Tiril Fossum (13) fra Haugesund var ett år gammel, har hun hatt hårsykdommen Alopecia.

Les hele saken til TV 2 her

Se også videoen om Tiril her

– Vi tror jeg er født med det, for jeg mistet håret for første gang da jeg var ett år, forteller hun til TV 2.

Men denne vinteren fikk Tiril en fantastisk overraskelse. En ukjent kvinne har donert lange, tykke lokker til en parykk for den unge jenta.

 

– Det er veldig kjekt. Jeg har aldri hatt så langt og tykt hår før, så det er litt gøy å få testet ut! sier hun.

Kaster ofte parykken
Selv om Tiril er glad for sin nye parykk, er hun ikke avhengig av å bruke den. Ofte går hun uten, særlig når hun er på hesteryggen eller spiller håndball.

– Hvis jeg har hestehale og ikke har på parykk, så er det en del folk som stirrer fordi jeg har en del store flekker. Men jeg er vant til det, sier den tøffe 13-åringen.

Sykdommen har utviklet seg i ulike stadier gjennom oppveksten.

– Noen ganger har jeg hatt veldig mye hår, mens andre ganger har jeg mistet alt, sier hun.

Kunde forteller egen historie

Skrevet av kunden:

«Går du med tanker om å klippa deg på håret. Då kan netopp du bety ein stor forskjell i et annet menneske sitt liv. Donerer du håret ditt når du klipper deg kan det bli en ny hårdel til mennesker som ikke har sitt eget hår p.g.a sykdom. Snakk med frisøren din hvis du har lyst til å donere bort ditt hår. Du kan også ta kontakt med Luggen Frisør og du får svar på hvordan du kan gå frem for og gi et annet menneske en bedre hverdag eller du kan spørre meg. Jeg har vært så heldig nå og få prøve det selv og kan skriva under på at den bedre hverdagen og selvfølelsen. Så flott hår, glatt og fint og føles helt naturlig. Rett og slett helt topp og jeg er knall fornøyd. Så ikke nøl. Skal du klippa deg så hør om muligheten for og donere det bort!»

Hårfint for hårløse

NATURLIG: Parykkmaker Magdalena Seres (29) hos Donorhår AS bruker kun naturhår når hun knytter parykker. – Det morsomste er å kombinere farger og lage ulike fargespill i håret, mener hun.

På et bakrom hos Luggen frisør i Førresfjorden utenfor Haugesund sitter Magdalena Seres (29) bøyd over et prøvedukkehode. I dyp konsentrasjon tar hun to og to hårstrå fra en bunt med brunfarget naturhår og «hekler» dem inn i et hårnett med lynkjappe fingrer. Kunsten å knytte parykker har hun lært seg i hjemlandet Ungarn. Det tok henne flere år, forteller hun.

For et par år siden flyttet hun til den lille vestlandsbygda sammen med kjæresten for å prøve lykken på jobbmarkedet. Det gikk utmerket. Nå er Seres en av ytterst få i Norge som håndknytter hårpryd myntet på kreftpasienter og andre parykktrengende.

Riktignok har parykkene sin pris. Hele 30.000-35.000 kroner må du ut med hvis du vil dekke issen din med en håndlagd manke av naturhår.

– Det tar 50 timer å lage én parykk, og det er klart det blir dyrere når arbeidet utføres her i Norge, forklarer Elin Skogland som er daglig leder ved Donorhår AS.